De term duurzaam reizen is echt iets van de laatste jaren. Steeds meer mensen zijn op zoek naar manieren om te reizen en vakantie te vieren zonder het milieu te veel te belasten. Maar waarom is duurzaam reizen belangrijk? Wat zijn redenen die je in overweging zou kunnen nemen als je er zelf over denkt om duurzaam op reis te gaan? Dat lees je in deze blog.
Duurzaam reizen kan op allerlei manieren en in allerlei gradaties. Over wat duurzaam reizen exact is, verschillen de meningen dan ook nogal eens. Voor sommigen is het ‘afkopen’ van je CO2-belasting tijdens het boeken van je vliegtickets al een vorm van duurzaam reizen, terwijl anderen het per vliegtuig op reis gaan al per definitie niet duurzaam vinden. Het is dan ook lastig om van een specifieke reis te bepalen of die duurzaam is of niet. Duurzaam reizen gaat meer om de keuzes die je maakt in een poging je ecologische voetafdruk te verkleinen.
Dat duurzaam reizen belangrijk is, daar zijn wel steeds meer mensen het over eens. Dat betekent niet dat niet-duurzame keuzes verboden zijn of dat je je moet schamen als je toch het vliegtuig pakt, maar tijdens elke reis of vakantie zou je wel rekening kunnen houden met duurzaamheidsaspecten als je keuzes maakt. Waarom dat zo belangrijk is? Daar hebben we vijf redenen voor.
Door duurzaam te reizen, belast je je reisbestemming niet onnodig. Zo blijft die bestemming ook bereikbaar voor toekomstige generaties. Toerisme kan natuurgebieden, stranden en andere reisbestemmingen totaal vernietigen, zoals bijvoorbeeld met grote delen van koraalriffen wereldwijd is gebeurd. Vaak is die schade onomkeerbaar of duurt het decennia, zelfs soms eeuwen, voordat het is hersteld. Daar wil je niet aan bijdragen.
Onderdeel van duurzaam reizen is het ondersteunen van de lokale economie op je bestemming. Met andere woorden: geef je geld op een bewuste manier uit. Door bij lokale ondernemers te kopen in plaats van alles te boeken en kopen bij grote, internationale bedrijven, houd je de unieke kenmerken van je reisbestemming intact. Vaak zijn die lokale ondernemers ook veel meer betrokken bij het behoud van hun eigen omgeving.
Vaak maak je in je dagelijks leven al continu duurzame keuzes. Bijvoorbeeld door niet elke dag vlees te eten, netjes je afval te scheiden en voor korte afstanden de fiets te pakken in plaats van de auto. Dan is het logisch om tijdens de paar weken per jaar dat je op vakantie bent, ook duurzame keuzes te maken. Op reis of op vakantie vorm je namelijk verhoudingsgewijs een grotere belasting op het milieu, bijvoorbeeld omdat je ineens een grote afstand aflegt. De keuzes die je op reis maakt, hebben dus een grote impact op je duurzame levensstijl in het algemeen.
Eén van de schadelijkste vormen van toerisme is massatoerisme. Hoe meer toeristen één bestemming willen bezoeken, hoe meer de natuur en het milieu daar over het algemeen onder lijden. Er moeten wegen aangelegd worden, vaak gevolgd door uitbundige resorts, horecagelegenheden en andere voorzieningen. En hoe meer toeristen een bestemming bezoeken, hoe sneller het daar uit de hand loopt als het gaat om afvalverwerking, milieuvervuiling en andere onwenselijke effecten. Duurzaam reizen betekent dan ook vaak dat je de grote hotspots vermijdt. Je helpt daarmee massatoerisme terugdringen of voorkomen.
Duurzaam reizen is, tot slot, vaak ook eenvoudigweg een mooie manier om je reis of vakantie te spenderen. Kamperen onder de sterren heeft voor veel mensen veel meer charme dan opgepropt worden in een te duur resort. En bij dat vervallen eethuisje ‘waar de locals komen’ kun je vaak veel lekkerder eten dan bij het selfservice-restaurant pal aan de boulevard. Je eigen reis met zorg samenstellen en daarbij bewuste keuzes maken, geeft vaak veel voldoening. Je krijgt er een mooiere reiservaring voor terug en draagt bij aan een duurzame toekomst. Wie wil dat nou niet?