De oranje en zwart gestreepte koepels van de Bungle Bungle Ranges in Purnululu National Park zijn even mooi als bizar: een niet te missen icoon van de regio Kimberley in West-Australië! Maar wat heeft dit nationale park eigenlijk zoal te bieden?
West-Australië is verwend als het aankomt op natuurlijk schoon. Eén van de meest fascinerende bezienswaardigheden in dit deel van Australië zijn de Bungle Bungle Ranges. Deze adembenemende koepels in het Purnululu National Park worden gekenmerkt door hun unieke bijenkorfachtige vorm en zijn een voorbeeld van het beste werk van Moeder Natuur.
De oranje en zwart gestreepte rotsformaties werden meer dan 20 miljoen jaar geleden gevormd en waren alleen bekend bij de lokale bevolking, gehuld in geheimzinnigheid, tot ze in de jaren 1980 in een documentaire over het gebied te zien waren. Sindsdien trekken reizigers massaal naar het gebied, dat inmiddels op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, om een glimp op te vangen van de verbluffende, rode rotsvormen. We kunnen het ze niet kwalijk nemen.
Deze iconische koepels zijn echter niet de enige adembenemende bezienswaardigheid in het gebergte. Kloven en afgronden staan ook bovenaan de lijst van epische dingen die je kunt zien in de Bungle Bungles. Dus trek je wandelschoenen aan, pak je camera en maak je klaar voor het Australische avontuur van je leven.
Let op: je hebt een verhoogde 4x4 nodig om Purnululu National Park te bereiken. Alternatieven zijn een betaalde tour of een vlucht per helikopter.
1: Echidna Chasm. Een smalle kloof van 750 meter lang en op sommige plekken minder dan een meter breed. De beste tijd van de dag voor een bezoek is wanneer de zon recht boven je hoofd staat (meestal rond het middaguur), waardoor de 200 meter hoge kloofwanden een diep oranje kleur krijgen. De wandeling van 2 kilometer duurt 1-2 uur met een korte klim aan het einde.
2: Bungle Bungle Ranges. Het meest iconische beeld van Purnululu National Park zijn de Bungle Bungles en hun gestreepte rode en zwarte bijenkorfkoepels. De koepelwandeling is een korte, gemakkelijke wandeling en voert je langs deze ongelooflijke formaties.
3: Mini Palms Gorge. het noordelijke deel van het park is heel anders dan de gestreepte koepels van het zuidelijke uiteinde. Een wandeling die je meeneemt naar een smalle kloof met palmbomen die groeien tussen de rotsen. Onderweg kom je twee uitzichtpunten tegen die uitzicht bieden over een met palmbomen gevulde vallei en over het smalle uiteinde van de kloof zelf.
4: Cathedral Gorge. Een bijzondere vallei, uitgesleten door miljoenen jaren erosie door regen in het regenseizoen. De akoestiek in dit natuurlijke amfitheater is verbazingwekkend! Een absolute must-do!
5: Bekijk de zonsondergang. Er zijn een paar speciale plekken in Purnululu waar je zonsondergang en zonsopgang kunt bekijken. Kurrajong campground (één van de twee campings in het park) heeft zijn eigen plek om de zonsondergang te bekijken. Het gemakkelijke, korte (1,2 km) wandelpad vanaf de camping is goed aangegeven en biedt uitzicht vanaf een nabijgelegen heuveltop. Het is een geweldige plek om de dag af te sluiten met een paar drankjes terwijl je kijkt naar het middaglicht op de westelijke muur. Vergeet alleen je hoofdlampen niet voor de wandeling terug naar de camping!
6: Pak een panoramische vlucht. Ook vanuit de lucht zijn de Bungle Bungles een unieke bezienswaardigheid. De oranje en zwarte strepen van deze massieve zandstenen structuren zijn adembenemend. Als je over het gebergte zweeft, zie je een verborgen wereld van kloven en poelen met waaierpalmen die zich vastklampen aan wanden en spleten in de rotsen.
7: Bewandel de Piccaninny Gorge. Piccaninny is de grootste van alle kloven in Purnululu. Fanatieke wandelaars en avonturiers kunnen de Piccaninny Gorge helemaal afwandelen. Dat is echter geen eitje: een meerdaagse tocht van 30 kilometer vereist dat wandelaars ten minste één nacht in de kloof kamperen. De eerste 7 kilometer tot de ingang van de kloof is relatief makkelijk. De meeste bezoekers kiezen ervoor om een kort stuk van dit pad te lopen en dan terug te keren. Het pad wordt uitdagender voor degenen die verder gaan. De rest van de route is ook niet gemarkeerd, dus zul je zelf je weg moeten zoeken langs losse rotsen en gevallen keien. Wandelaars die van plan zijn om 's nachts te kamperen, moeten zich voor vertrek en na terugkeer registreren bij het bezoekerscentrum (vergunning vereist).
Heb jij ooit Purnululu bezocht? Wat vond je van de Bungle Bungle Ranges van dichtbij?
Bekijk ook onze vlog waarin we Purnululu bezoeken en tussen de Bungle Bungles wandelen.