Of je nu pas drie dagen op vakantie bent of al een jaar op wereldreis, iedereen kan er ineens last van krijgen: heimwee op reis. Hoe pak je heimwee aan, en belangrijker nog, hoe kom je ervan af? Met deze tips proberen we jou weer te laten genieten van jouw reis.
Stel, je bent op reis, maar ineens krijg je enorme heimwee naar huis. Je mist je vertrouwde omgeving, je eigen bed, je familie en vrienden, huisdieren, gewoontes, cultuur en misschien ook wel gewoon het Nederlandse eten. Je voelt je neerslachtig, hebt nergens meer zin in en je kan er alleen nog maar aan denken om naar huis te gaan. Je kijkt het een paar dagen aan, maar het gevoel wordt alleen maar sterker. Herkenbaar?
Gelukkig ben je niet alleen. Heimwee is een gevoel dat vaker voorkomt bij mensen die op reis zijn. Vooral als die reis al wat langer duurt, is het heel normaal dat je tijdens je reis heimwee naar huis ervaart. Het gezegde ‘ziek van heimwee’ bestaat niet voor niets. Niks om je voor te schamen dus! Heimwee is eigenlijk ook iets positiefs, het betekent namelijk dat je het thuis fijn hebt.
Betekent heimwee dan dat je maar naar huis moet gaan? Of kun je er mee leren omgaan? Heimwee kan komen en gaan. Gun jezelf dus wat tijd. Met onderstaande heimwee-tips hopen wij dat je beter met je heimwee kunt omgaan zodat je weer kunt genieten van jouw reis of vakantie.
1: Neem even rust. Ben je continu op doorreis? Het kan dan helpen even ‘vakantie te nemen’ van jouw reis. Dat doe je door je reistempo te verlagen, bijvoorbeeld door een tijdje op dezelfde plek te blijven. Boek een appartementje of huisje voor een aantal dagen of weken. Wellicht kan je wel ergens housesitten zodat je echt ergens thuis bent met vaak gezelschap van een huisdier. Blijf in elk geval op een vaste plek om jezelf weer op te laden en te ontspannen.
2: Zoek afleiding. Hoewel rust je zeker goed kan doen, is het ook belangrijk om niet de hele dag bij de pakken neer te gaan zitten. Zoek daarom ook afleiding. Wellicht kun je deelnemen aan een (gratis) rondleiding door een stad, nieuwe dingen leren zoals pottenbakken of een kookles nemen. Ook kan het heel goed zijn om met een medereiziger een leuk bordspel te spelen. En wist je dat er ook solospellen zijn voor één persoon? Zorg hoe dan ook dat je actief blijft en je hersenen bezighoudt.
3: Plan een bezoek aan huis. Als het enigszins kan en je reisplanning het toelaat, kun je overwegen om voor een paar weekjes naar huis te gaan zodat je tijd kan doorbrengen met je familie en vrienden.
4: Houd een positieve mindset. Probeer positief en flexibel te blijven. Focus op de kansen en avonturen die reizen met zich meebrengt. Blijf openstaan voor nieuwe ervaringen, want reizen blijft een geweldige manier om te groeien en je horizon te verbreden.
5: Creëer een thuisgevoel. Door persoonlijke items mee te nemen, zoals foto’s of een bepaald geurtje dat je aan thuis doet denken, kun je je verblijfplaats zo comfortabel mogelijk inrichten. Wie weet is een digitaal fotolijstje wel wat voor jou? Er zijn zelfs fotolijstjes waarbij je familie en vrienden op afstand foto’s kunnen toevoegen.
6: Blijf goed voor jezelf zorgen. Eet gezond, slaap voldoende en blijf fit. Als je lichamelijk gezond bent, kan dat je helpen om je mentaal ook beter te voelen.
7: Reflecteer op je reisdoelen. Waarom was je ook alweer gaan reizen? Wat wilde je met het reizen bereiken? Het kan je helpen om je oorspronkelijke motivatie om je reis voort te zetten terug te vinden.
8: Plan een bezoek aan plekken met andere reizigers. Bezoek plaatsen waar je andere reizigers kunt ontmoeten. Er zijn genoeg medereizigers die soortgelijke heimwee-ervaringen hebben gehad. Door erover te praten kunnen zij je steun bieden en mogelijk hebben ze nog goede tips hoe zij ermee om zijn gegaan. Maak eventueel nieuwe vrienden door lokale mensen te ontmoeten of andere reizigers. Het opbouwen van vriendschappen is een prima afleiding van je heimwee en een positieve invloed op jouw reiservaring.
9: Blijf in contact. Als je contact blijft houden met je dierbaren kan het jou helpen om je verbonden te voelen met thuis. Voer telefoongesprekken, stuur berichten of zie je familie en vrienden door te gaan beeldbellen.
10: Zoek professionele hulp indien nodig. Heimwee kan echt ernstig zijn als het je dagelijks leven sterk blijft beïnvloeden. Overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Een therapeut of een reiscounselor kan je helpen met de emotionele ondersteuning en coping-strategieën.
Verwar heimwee niet met een cultuurshock. Heimwee is het missen van thuis en familie en vrienden, terwijl een cultuurshock op reis meestal ontstaat als gevolg van grote cultuurverschillen. Denk aan een andere taal, gewoontes, normen en waarden, en sociale verwachtingen.
Hoe dan ook kan kunnen zowel heimwee als een cultuurshock op reis invloed hebben op je algemene welzijn. Het is belangrijk om ermee te leren omgaan. Onthoud dat heimwee een veelvoorkomend verschijnsel is en in de meeste gevallen vanzelf overgaat. Hopelijk heeft deze lijst jou daar een beetje bij geholpen en vergeet niet te blijven genieten van je reiservaring!