Wil je op vakantie de mooiste foto’s en bewegende beelden kunnen maken, dan is het een aanrader om een drone mee te nemen. Maar kun je een drone zomaar meenemen in het vliegtuig? Mag je er overal mee vliegen? En waar moet je nog meer op letten. Dat lees je hier.
Drones zijn er in allerlei soorten en maten, van betaalbare instapmodellen tot peperdure, professionele apparaten. Welk type drone je ook meeneemt op reis, je zult het nodige moeten voorbereiden en je moeten verdiepen in bijvoorbeeld regelgeving in het land van bestemming. Met onderstaande vijf tips ga jij goed voorbereid op pad met je drone.
Om met een drone vanaf 250 gram te mogen vliegen, heb je (in Nederland) een certificaat nodig: het EU Dronebewijs. Dit certificaat geldt, zoals de naam al zegt, in de gehele EU. Maar als je afreist naar een bestemming buiten de EU, heb je wellicht een ander certificaat nodig. Waar je ook naartoe gaat, het is in elk geval aan te raden om het EU Dronebewijs te halen en bij je drone te bewaren, indien je drone meer weegt dan 250 gram. Verdiep je daarnaast wat er in het land van je bestemming allemaal aan regels geldt en of je misschien nog aanvullende vergunningen of certificaten moet regelen.
Net als in Nederland zijn er in bijna elk land regels over waar je wel en niet met je drone mag vliegen. Houd je altijd aan deze regels en zorg dat je je dronebewijzen en eventuele vergunningen bij je hebt als je er ergens mee gaat vliegen. Het kan je zomaar een hoop problemen besparen.
De meeste drones hebben een uitneembare accu en worden geleverd met één of meerdere reserve-accu’s. Ga je met het vliegtuig op reis, dan mag je dit soort accu’s vaak niet in je ruimbagage meenemen, maar moet je ze in je handbagage vervoeren. Door het drukverschil in het bagageruim kunnen accu’s namelijk gaan lekken of zelfs exploderen.
Ook als je je drone-accu’s in je handbagage meeneemt, kun je deze het best vervoeren in een speciale beschermende hoes. Die beschermen je accu’s tegen explosiegevaar, hitte en vuur. Er zijn hoezen in allerlei formaten, afhankelijk van het type accu’s dat je erin wilt vervoeren.
Wist je dat vrijwel alle reisverzekeringen geen dekking bieden voor je drone? Daarom kun je bij de meeste drone-fabrikanten een speciale drone-verzekering afsluiten. Met zo’n verzekering wordt je drone vervangen of gerepareerd als er iets mee gebeurt, bijvoorbeeld als ie in het water valt of in botsing komt met een vogel of andere drone.
Let wel op dat je vaak een eigen risico betaalt en dat er ook aan een drone-verzekering specifieke voorwaarden verbonden kunnen zijn. Lees je dus eerst goed in, maar realiseer je dat je drone waarschijnlijk niet onder een andere verzekering valt die je al hebt.
Niets is vervelender dan in een schitterend natuurgebied in een ver land staan, je drone uitpakken en ontdekken dat je eerst je apparaat moet updaten voordat je ‘m kunt gebruiken. Daar sta je dan, zonder internet en mobiele ontvangst. Om dit te voorkomen, en om sowieso zorgeloos van je drone gebruik te kunnen maken op reis, regel je alle noodzakelijke updates en accounts rustig voor vertrek.
Zorg dat zowel je drone zelf als je eventuele afstandsbediening helemaal up-to-date zijn en maak alle accounts aan die nodig zijn om alle functies te kunnen gebruiken. Geen leuk werk, maar als het dan toch moet, kun je het beter thuis regelen dan via een trage wifiverbinding in een ver land. Maak vlak voor vertrek even een testvlucht bij je thuis, zodat je zeker weet dat alles goed werkt.
Ga je voor langere tijd op reis of ben je van plan veel te gaan filmen? Bedenk dan van tevoren hoe je alle beelden en foto’s gaat opslaan. Langere filmfragmenten nemen al gauw veel ruimte in, en lang niet elke drone heeft genoeg intern geheugen om veel te kunnen opslaan. Je kunt het interne geheugen wellicht uitbreiden met SD-kaarten, maar je moet dan wel het juiste type SD-kaart hebben waarop de drone op hoge snelheid veel data kan wegschrijven. Niet elk SD-kaartje is daarvoor geschikt.
Het alternatief is een externe SSD meenemen, zodat je telkens de beelden van je drone kunt halen en veilig kunt opslaan. Er zijn dus meerdere opties. Het belangrijkste is dat je hierover nadenkt en een plan maakt wat je met je data gaat doen, voordat je er op bestemming achter komt dat je drone snel volloopt en je nergens met je beelden heen kunt.
Veel plezier op reis!