Tijgers knuffelen, olifanten berijden en met dolfijnen zwemmen: overal ter wereld worden nog altijd tal van toeristische tours aangeboden waarin wilde dieren een rol spelen. Veel van de verantwoordelijke touroperators claimen dat de dieren er niet onder lijden en een vrije keuze hebben. Maar is dat wel zo? Hoe verantwoord is het om aan dit soort uitjes mee te doen?
Spoiler alert: al dit soort uitjes zijn door en door slecht. Wilde dieren horen namelijk in het wild. Maar waarom zijn dit soort uitjes zo desastreus voor de dieren?
Als je gek bent van (wilde) dieren, is knuffelen met tijgers of andere wilde dieren een absolute no-go. Tijgers zijn wilde roofdieren, van nature territoriaal en kunnen gevaarlijk voor de mens zijn. Hoewel er genoeg gevallen bekend zijn waarbij mensen (ernstig) gewond zijn geraakt of zelfs zijn komen te overlijden door de interactie met tijgers, is dat niet de enige reden om niet met tijgers te knuffelen in Thailand, of waar dan ook ter wereld.
Om tijgers überhaupt zover te krijgen dat ze zonder agressie de mens dichtbij toelaten, worden deze dieren onderworpen aan wrede trainingsmethoden. Denk hierbij aan fysieke mishandeling, gebruik van dwangmiddelen zoals kettingen en stokken, het scheiden van welpen op een hele jonge leeftijd van hun moeder en het toestoppen van drugs om ze onder controle te houden.
Door deel te nemen en te betalen voor het knuffelen met tijgers of andere wilde dieren, draag je bij aan het in stand houden van deze praktijken. Zolang men goed geld kan verdienen aan “kom hier met tijgers knuffelen”, blijven de illegale handel en het uitbuiten van tijgers bestaan.
Tijgers zijn bedreigde dieren en horen in de natuur thuis in een natuurlijke habitat. Hun populaties in het wild zijn sterk afgenomen vanwege habitatverlies en stroperij. Daar wil je toch niet aan bijdragen? Op de foto met een tijger of ‘lief’ met tijgers knuffelen? Nee dus.
Gelukkig is het nog steeds mogelijk om tijgers in het wild te zien. Er zijn nationale parken en reservaten waarbij georganiseerde safaritochten worden aangeboden om tijgers en andere wilde dieren in hun natuurlijke habitat te kunnen observeren. Doe van tevoren wel goed onderzoek om te kijken of er op verantwoordelijke en respectvolle wijze met de dieren wordt omgegaan.
Op olifanten rijden lijkt in eerste instantie wellicht wat onschuldig. Als mens kun je immers ook op een paard rijden en een olifant ziet er nog vele malen sterker uit! Toch is het lichaam van een olifant niet geschikt om mensen te dragen. Het berijden van een olifant zorgt bij het dier voor pijnlijke drukpunten en verwondingen op de rug. Dit kan zorgen voor letsel en ongemak.
Het vangen van olifanten gaat gepaard met de nodige schade aan de natuurlijke leefomgeving van de olifant. Ontbossingen, vernietiging van de leefomgeving en verstoring van hun normale gedrag en migratiepatroon is dan ook geen uitzondering. Buiten dat dat heel schadelijk is voor de olifant, heeft dit ook gevolgen voor andere wilde dieren in het desbetreffende gebied.
Olifanten leggen in het wild grote afstanden af, leven in complexe sociale structuren en zijn zeer intelligent. Gevangen olifanten moeten worden getraind om te kunnen worden bereden. Een van de meest gebruikte trainingstechnieken heet “Phajaan” en is gericht op het breken van de vrije wil bij (met name jonge) olifanten.
Jonge olifanten (vaak tussen de 1 en 4 jaar oud) worden gescheiden van hun moeder en worden onderworpen aan een zeer gewelddadig en traumatisch proces om ze te temmen voor menselijke interactie. Deze training omvat fysieke mishandeling, zoals het slaan met stokken, kettingen en/of poken met scherpe voorwerpen. Daarnaast worden de olifanten vastgebonden en onderworpen aan uitputting, slaaponthouding en honger om ze zo te verzwakken en hun wil te breken. Deze olifanten lijden aan ernstige stress, angst en trauma als gevolg van het verlies van hun moeder, de fysieke mishandeling en de gedwongen isolatie.
Olifant rijden tijdens je vakantie? Doe het niet! Houd deze walgelijke praktijken niet in stand. Bewonder deze prachtige dieren in het wild door op safari te gaan in bijvoorbeeld Afrika en geniet op die manier van het grootste landzoogdier op onze planeet.
De vrolijke, goedlachse dolfijn met de leuke trucjes. De prachtige dolfijnenshows bij het Dolfinarium te Harderwijk. Zwemmen met dolfijnen op het tropische eiland Curaçao. Dolfijnen zien, dat willen we allemaal. Zwemmen met dolfijnen lijkt ons al helemaal fantastisch, een droom die uitkomt! Voor de dolfijn is die droom echter een nachtmerrie.
Op heel veel plekken ter wereld worden tours aangeboden om te gaan zwemmen met (wilde) dolfijnen. Dolfijnen horen, net als vele andere dieren, thuis in het wild en in het geval van de dolfijn is dat de zee. Dolfijnen leven in open wateren en leggen grote afstanden af. Het gevangenhouden van dolfijnen in kleine tanks, waarbij ze niet kunnen kiezen wanneer ze rusten, leidt tot stress, onnatuurlijk gedrag en gezondheidsproblemen. Dolfijnen hebben behoefte aan sociaal contact met hun soortgenoten (en dus niet met de mens!), beweging (dat lukt niet in een kleine tank) en jagen.
Zwemmen met dolfijnen wint de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit. Dolfijnen worden daarbij gedwongen om kunstjes te doen en om mensen door het water te trekken. Dolfijnen verwonden met regelmaat mensen, maar ook wij mensen kunnen weer allerlei ziektes overdragen op de dolfijn.
Toch bieden veel dolfijnencentra, zoals Dolphin Academy te Curaçao, zwemmen met dolfijnen in hun natuurlijke habitat aan. De (wilde) dolfijnen zwemmen in een afgesloten stuk zee of zelfs op open zee, dus je zou zeggen dat de dolfijnen de vrije keus hebben om met mensen te gaan zwemmen. Schijn bedriegt! De dolfijnen hebben geleerd om mensen te associëren met voedsel, omdat ze op jonge leeftijd niet geleerd hebben hoe ze moeten jagen. De dolfijnen zijn dus volledig afhankelijk van de mens om voedsel te krijgen. Eventuele pogingen om weg te zwemmen worden belemmerd, omdat ze worden teruggefloten door hun trainers voor vis. Daarnaast brengen de dolfijnen het grootste gedeelte van hun tijd door in een afgesloten ruimte/baai nadat de interactie met de toeristen is afgelopen.
Toch bestaan er ook touroperators die de toeristen meenemen op een bootje op zee om wilde dolfijnen te spotten en ze aldaar met de dolfijnen te laten zwemmen. Je raadt het al: de touroperators denken ook hier weer vooral aan zichzelf en hun eigen portemonnee. Met veel te veel boten en nog veel meer toeristen tegelijk benaderen ze groepen dolfijnen, wat veel stress en verwondingen bij de dolfijnen tot gevolg heeft. Hoewel er wordt gezegd dat de zwemmers niet naar de dolfijnen toe mogen zwemmen, worden de dolfijnen ook hier weer gelokt met allerlei attributen en vis.
Zwemmen met dolfijnen een once-in-a-lifetime opportunity? Nee dankjewel.
Zolang toeristen doorgaan met het blijven betalen voor het knuffelen met tijgers, het rijden op olifanten of het zwemmen met dolfijnen in Curaçao of waar dan ook ter wereld, blijven deze wrede praktijken in stand. Wees je bewust van wat aan al die leuke shows, ritjes of unieke foto’s vooraf is gegaan. Je kunt al deze prachtige dieren zien, alleen moet je er wat meer moeite voor doen en een beetje geluk hebben. Des te specialer is het dan als je ze echt tegenkomt.
Ga niet met je kinderen naar het dolfinarium in Harderwijk, maar ga de dolfijnen spotten in Australië, waar ze op heel veel plekken gewoon langs de kust zwemmen. Wij kwamen tijdens onze vierdaagse zeiltocht over de Whitsunday eilanden een hele groep jagende dolfijnen tegen die uit vrije wil bleven hangen bij onze boot. Een prachtig schouwspel en we krijgen nog steeds een glimlach als we aan dit moment terugdenken. Iedereen bleef op de boot zodat de dolfijnen niet gestoord werden.
Gebruik je gezond verstand en bepaal of iets ethisch verantwoord is. Bezoek liever geen (commerciële) dierentuinen of aquariums waarbij de mens en ons entertainment centraal staan en de dieren vaak moeten leven in veel te kleine kooien of tanks. Berijd niet de rug van een olifant maar ga in plaats daarvan op safari naar Afrika. Wilde dieren horen in het wild, draag jij ook je steentje bij?