Vrijwel iedereen die op vakantie of op reis gaat, maakt op zo’n reis foto’s. Een andere omgeving zorgt al snel voor nieuwe inspiratie. Daarnaast zorgen reisfoto’s er ook voor dat je je herinneringen aan jouw vakantie of reis vastlegt. Wil jij ook de mooiste reisfoto’s maken tijdens jouw reis, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Lees dan verder.
Voordat we dieper op de inhoud kunnen ingaan, is het belangrijk om eerst stil te staan bij wat reisfotografie nou eigenlijk precies is. Reisfotografie richt zich op het vastleggen van de ervaringen, culturen, landschappen en bezienswaardigheden tijdens het reizen.
Bij reisfotografie kun je denken aan landschapsfotografie, straatfotografie, portretten van lokale mensen, architectuurfotografie en/of documentairefotografie. Het draait niet alleen om het maken van mooie reisfoto’s, maar ook om het vertellen van een verhaal. Het doel is vaak om anderen te inspireren, te informeren en een indruk te geven van de diversiteit en schoonheid van onze planeet.
1: Basisprincipes fotografie. Afhankelijk van je apparatuur, je niveau, je betrokkenheid en ervaring kan het belangrijk zijn dat je de basisprincipes van fotografie leert kennen. Belangrijke concepten zoals belichting, compositie, scherpstelling en witbalans, maar ook sluitertijd, diafragma en iso kunnen je helpen om betere reisfoto’s te maken. Fotografie draait altijd om een samenspel van de verschillende instellingen. Neem de tijd om jouw camera te leren kennen en oefen voordat je op reis gaat.
2: Bewerk je reisfoto’s en wees selectief. Straks, na je vakantie of reis, heb je al snel honderden of zelfs duizenden reisfoto’s geschoten. Je gaat dan je reisfoto’s beoordelen en je selecteert de beste opnames om te delen of te bewaren. Het is verstandig om hier thuis alvast mee te oefenen en de benodigde software in huis te halen voordat je op reis gaat.
Een handige tool die veel onder (hobby)-fotografen wordt gebruikt, is Adobe Lightroom, vaak gecombineerd/aangevuld met Adobe Photoshop. Je kunt je reisfoto’s naar een hoger niveau tillen door de horizon even recht te zetten, de foto op te lichten en/of de kleuren helderder te maken. Sla niet door in het bewerken en overdrijf niet. Het doel is om de schoonheid en de sfeer van de bestemming weer te geven en niet om de werkelijkheid te veranderen.
3: Experimenteer en wees creatief. Experimenteer met verschillende perspectieven, standpunten en technieken. Gebruik zowel groothoeklenzen om landschappen vast te leggen als telelenzen voor details en close-ups. Probeer eens een andere compositie, speel met de sluitertijd of werk met diepte. Kruip uit je comfortzone en fotografeer vanuit ongebruikelijke hoeken en standpunten. Kortom: voeg variatie toe aan je reisfoto’s.
Ook kun je experimenteren met filters, zoals polarisatiefilters om reflecties te verminderen, of grijsverloopfilters om de belichting in evenwicht te brengen tussen de lucht en het landschap. Overweeg het aanschaffen en gebruik van een statief voor scherpe opnamen bij lange sluitertijden, bij weinig licht of voor lange opnamen (must have voor het fotograferen van het Noorderlicht!).
4: Speel met licht. Licht is een essentieel onderdeel van reisfotografie en ook het weer heeft een grote invloed op jouw reisfoto’s. Wees creatief en speel met tegenlicht, silhouetten en de manier waarop licht je onderwerp kan versterken. Ook kun je verschillende tijden van de dag benutten, zoals een uur net na zonsopkomst of voor zonsondergang zodat het licht zachter is en schaduwen creëert.
5: Voeg mensen toe. Bij het fotograferen van mensen is het altijd belangrijk om respectvol te zijn en de lokale cultuur en tradities te respecteren. Toon interesse en vraag toestemming als je diegene (van dichtbij) op de foto wilt zetten. Het toevoegen van mensen kan de cultuur, de schaal en emotie overbrengen. Door bijvoorbeeld je partner op de foto te zetten zie je pas echt hoe gigantisch bergen zijn.
6: Vang de sfeer en cultuur. Reisfotografie gaat over meer dan alleen de belangrijkste bezienswaardigheden, monumenten of landschappen fotograferen. Reisfotografie gaat ook over het overbrengen en vastleggen van de sfeer, cultuur en de lokale mensen van een bestemming. Probeer het dagelijkse leven van de lokale bevolking en hun lokale cultuur en levensstijl te fotograferen. Denk aan het fotograferen van mensen in traditionele kleding, lokale markten of dagelijkse activiteiten. Leg unieke momenten vast die de essentie van de plaats weergeven.
7: Let op details. Houd oog voor kleine details die uniek zijn voor de plaats waar je bent. Denk aan het fotograferen van architectonische details, lokale gerechten, kleurrijke markten, straatbordjes, handwerk en/of straatkunst. Let dus op kleine details die een bestemming uniek maken.
8: Let op de achtergrond. Storende elementen op de achtergrond van je reisfoto’s kunnen een enorme afleiding zijn van je onderwerp. Houd je compositie schoon en eenvoudig.
9: Gebruik leading lines. Door gebruik te maken van lijnen in de omgeving kun je ervoor zorgen dat het oog van de kijker door je foto wordt geleid. Denk hierbij aan lijnen zoals paden, gebouwen, rivieren of wegen. De visuele aantrekkingskracht van jouw reisfoto en de diepte kan hiermee vergroot worden.
10: Wees op het juiste moment op de juiste plek. Zorg ervoor dat je opvallende momenten of gebeurtenissen vastlegt, zoals markten, lokale tradities of festivals.
Reisfotografie gaat vooral om het vastleggen van jouw eigen persoonlijke ervaringen en het delen van jouw unieke kijk op de wereld. Wees avontuurlijk, geniet van het vastleggen van mooie herinneringen en wees niet bang om te experimenteren. Veel plezier met fotograferen tijdens jouw vakantie of reis!